Ting som ikke stemmer om COVID-19 og huden din

31. mars 2020 / Christin Groven
9 myter og en urban myte

Ingenting skaper rykter raskere enn en pandemi.

På en måte er det forståelig. Sykdommer er skremmende, og dobbelt skremmende når det ikke finnes mye kunnskap og informasjon. Det er veldig naturlig at folk vender seg til informasjon om hva de skal gjøre, og er villige til å prøve nesten hva som helst for å føle seg trygge.

Men faktum er at for det meste er ikke medisinske rykter sanne under pandemier.

Hvis folk handler etter disse ryktene kan de dessuten gjøre ting verre. Ryktene er som regel ikke bare usanne - de er i noen tilfeller farlige.

Hos Snapmed sporer vi korona-ryktene som angår huden din. Det er ganske mange rykter der ute, og hudleger er opptatt av at folk får riktig informasjon.

Her er de ferskeste ryktene, og hva du bør vite i stedet.

Et utslett betyr at du har koronavirus.

Utslett følger med noen virusinfeksjoner. Men utslett har aldri vært et beskrevet symptom på COVID-19-infeksjoner. Hos noen kan huden bli rødaktig når de er syke, men det er fordi de har feber. Overoppheting er ikke utslett. I medisinsk litteratur eksisterer det en referanse om et utslett hos nyfødte som sannsynligvis tilskrives et koronavirus - men ikke COVID-19. Det er det hele.

Et utslett betyr at du vil får koronavirus.

Det kan virke rimelig å tro at personer med visse hudsykdommer er utsatt for transdermal infeksjon. Ideen er ikke fremmed, og faktisk finnes det medisinsk litteratur over mulige mikrobielle komplikasjoner i atopisk eksem.

Men dette er langt fra å si at hud med utslett er utsatt for virusinfeksjon som kommer gjennom huden. Disse artiklene snakker om systemiske infeksjoner som kom på vanlig måte, som ikke er gjennom huden. Transdermal infeksjon er nesten umulig selv med hudutslett, og det er absolutt ikke blitt beskrevet i forbindelse med COVID-19.

Du kan drepe koronavirus med en varm håndføner.

Generelt liker ikke koronaviruset høye temperaturer. Logisk sett vil viral belastning på huden falle etter en solid varmespredning. Det gjør det ikke.

Ultrafiolette lamper dreper viruset på huden din.

Ultrafiolett lys kan virke potent og tilpasningsdyktig for medisinsk bruk, muligens fordi vi forbinder lyset på noen UV-bølgelengder med hudkreft. Kanskje det virker kraftfullt og effektivt, og er den subliminale grunnen til myten om at UV-lamper ødelegger koronavirus på huden. For det er den myten du hører. Men UV-lys er ikke i stand til dette.

Termiske skannere oppdager viruset på huden din.

Termiske skannere oppdager varme, eller mer nøyaktig, infrarød stråling som er en form for varme. De oppdager feber, eller det er ideen, men ikke virus.

Kremer med antibiotika dreper virus på huden din.

Antibiotika virker ikke på virus. De jobber med bakterier. Bakterier er levende organismer. ("Anti" betyr "mot" på gresk, og "bios" betyr "liv".) Virus lever faktisk ikke. De er molekylære roboter. De må ødelegges, som er forskjellig fra å drept. Antibiotika klarer ikke dette.

Kokosnøttolje dreper viruset på huden din.

Det er bevis på at kokosnøttolje har noen antibakterielle egenskaper, spesielt mot stafylokokker og E. coli. Men det finnes ingen bevis for at det i det hele tatt har noen antiviral evne.

Sesamfrøolje "blokkerer" viruset på huden din.

Sesamolje kan ha en viss effekt som en antioksidant og et antiflammatorisk middel. Det kan også være antibakterielt på den samme måten som kokosnøttolje. Men det er heller ingen bevis for at det har noen antiviral evne.

Skjegg gjør det mer sannsynlig at du får en infeksjon.

Sentre for sykdomskontroll gjør av og til undersøkelser om skjegg. Poenget er at skjegg kan skape en god beskyttelse rundt åndedrettsvern. I medisinsk litteratur finnes det ingen advarsler om at skjegg er en felle for koronavirus.

Mørkhudede mennesker er naturlig beskyttet mot koronavirus.

Det er en merkelig og i utgangspunktet forvirrende meme som går rundt. At mennesker med mye melanin i huden, eller med "afrikansk blod" på en eller annen måte ikke får COVID-19-infeksjonen. Verdens helseorganisasjons sporingsdata viser at dette ikke er tilfelle. Det er bare en meme.

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.