Litt sannhet om fuktighetskremer

12. april 2019 / Duncan Fisher
Dette er hva som gir huden din fuktighet: Vann

Dette er hva en fuktighetskremer må inneholde

Vann, med mindre du allerede har fuktet deg.

En ‘innkapsler’, som låser inne vann i huden. Det beste er hvit petrolatum som har blitt brukt siden 1872 og patentert som Vaseline. Den eneste nedsiden med Vaseline er at det er fettete. Andre vanlige innkapslere er lanolin, mineralolje, silikon, paraffin, cetylalkohol, lecithin og stearinsyre.

Et “hygroskopisk” stoff, noe som trekker til seg vann fra omgivelsene. Dette kan for eksempel være fra dypere i huden din, eller fra luften hvis det er fuktig ute. Kjente hygroskopiske stoffer er glycerin, panthenol og honning.

Dette er hva du faktisk fukter

‘Korneosytter’, de døde hudcellene som former det ytterste laget av huden din og de fettmolekylene som ligger mellom disse cellene og holder dem sammen. Rundt 20% av dette hudlaget som kalles “Stratum corneum”burde bestå av vann, hvis ikke vil huden sprekke opp og bli flassete.

Dette trenger ikke en fuktighetskrem

Olje. Talgkjertlene i huden tilfører dette. Tørr hud handler om tap av vann, ikke olje. Den eneste effekten du får av olje er som enda en “innkapsler” som hindrer at vann fordamper.


Komplisert "vitenskapelig" språk på merkelappen.

Å koste mye.

Dette kan være bra selv om det ikke fukter noe

En ‘emollient’. Det gir ikke huden vann, men er mykgjørende Lang-kjedede typer alkoholer som stearyl- og lauryl alkohol er eksempler på dette.

Mentol. Det hjelper med kløe som du får med tørr hud.

Melkesyre. Dette kan mykgjøre tykk hud fordi det virker på fettmolekylene som holder den ytre huden sammen.

God parfyme.

Dette er gjør ikke fuktighetskremer

‘Gir næring til huden din’. Vitaminene C og E er antioksidanter som kan være bra for kroppen din, men fuktighetskremer inneholder ikke store nok mengder til at det betyr noe for deg. Og uansett mister de sin bioaktive effekt i kontakt med lys og luft.

'Reduserer fine linjer´. Vitamin A, i formen man vanligvis finner i kremer har ikke vist seg å gjøre dette. Vitamin A i form av retinsyre kan gjøre dette, men dette er et reseptbelagt legemiddel du med snakke med legen din om å bruke.

Språk i reklamer som bare er tåpelig

‘Hypoallergenisk’. Dette betyr et stoff det er lite sannsynlig at gir deg en allergisk reaksjon. Ingen produsent ville med viten og vilje brukt noe annet.

‘Ikke-komedenisk’. Dette betyr et stoff det er lite sannsynlig at gir deg mer kviser. Ingen produsent ville med viten og vilje brukt noe annet.

Fuktighetskremen du bør bruke.

Den du liker.

Fuktighetskremer som fungerer

Alle.

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.