Tenk to ganger før du velger solsengen denne vinteren

1. mars 2020 / Christin Groven
Trenden er nedadgående, men innendørs soling er fortsatt utbredt, og farlig.

Når sommeren er over blekner brunfargen. Magasiner for skjønnhet publiserer som vanlig artikler om hvordan du kan beholde den nydelige bronsetonen utover høsten, så langt det lar seg gjøre.

De fleste av disse tipsene kan være bra også, fra et medisinsk synspunkt. De handler om kosmetikk, eller fuktighet for huden, eller ting som å spise sitroner. De gjør ingen skade, og kanskje hjelper det til og med.

Mange lesere begynner også å tenke på innendørs soling som et alternativ for å forsterke sommerens brunfarge. De tenker på å bruke solsenger.

Det er ikke bra.

Vi er fristet til å tenke på solsenger som en innendørs tur til stranden, helt naturlig og helt trygt. Problemet er at det ikke en strandtur, og solsenger er ikke trygge i det hele tatt.

Solarium maksimerer eksponeringen av ultrafiolett stråling. Du bruker ikke solkrem i dem. Å utsette deg for dette er farlig. Det er så farlig at for eksempel i USA er Food and Drug Administration satt under et alvorlig press for å regulere hele solariumindustrien.

Vi forstår budskapet

Heldigvis begynner folk å forstå budskapet.

Mellom 2010 og 2015 falt bruken av solsenger i USA med en tredjedel. Undersøkelser viser at det tidligere var 5,5% av voksne som rapporterte at de gikk i solarium. Dette tallet falt da til 3,5%, og det ser stadig ut til å falle. Det mest oppmuntrende er at det inkluderer unge, hvite kvinner. Gruppen som mest sannsynlig bruker solsenger og er mest utsatt for hudkreft relatert til soling.

Det er en reduksjon fra 11,7 millioner mennesker til 7,8 millioner.

Men ting er fortsatt alvorlig

7,8 millioner er fortsatt mange mennesker med unødvendig risiko for å få kreft - og dette er bare i USA alene. Bruk av solarium på verdensbasis er fortsatt enormt utbredt, og forbindelsen til hudkreft er ubestridelig. Epidemiologisk sett er det en epidemi.

American Academy of Dermatology fremhevet dette på sitt årlige møte i New York. Der kom det frem at mellom 1970 og 2009 økte tilfellene av melanom med 800% blant unge kvinner. Dette er den hudkrefttypen med høyest dødelighet. Basalcellekreft og plateepitelkarsinom (SCC) steg også med 145% og 263%.

Denne trenden er nøyaktige paralleller med solsenger. Forskere beregner at innendørs solsenger har vært direkte ansvarlige for mer enn 400 000 nye tilfeller av hudkreft i USA hvert år. De fleste av dem kvinner, og flertallet av disse er unge kvinner.

De tvilsomme ryktene som svirrer rundt

Hvis du følger med på dette temaet, vil du merke deg at solsalonger bruker et språk som fremmer helsegevinst mer enn skjønnhet. Bransjen er klar over at bruk av solsenger synker raskt, og de prøver nå å hevde at soling innendørs er bra for deg, til tross for bevisene av det motsatte. Du bør sole deg fordi det på en eller annen måte er sunt

Det er det ikke, og juridiske påtalemyndigheter i Federal Trade Commission gransker disse påstandene nøye.

Her er noen av påstandene du kan finne på nettet. De er alle usanne, eller bare halvsannheter:

- Solsenger forbedrer humøret.

- Solsenger øker immunforsvaret.

- Solsenger hjelper deg med å produsere D-vitamin.

- Solsenger gir deg en “base” som beskytter deg mot solbrenthet.

- Innendørs soling er ikke relatert til hudkreft.

- Innendørs soling er tryggere enn utendørs soling fordi den er ‘“overvåket” eller “kontrollert”

Hva solsenger i virkeligheten gjør med deg

Selvfølgelig er det sant, og forskning støtter dette; eksponering for en rimelig mengde dagslys er bra for deg. De eldre pleide å sende oss ut for å få "frisk luft og solskinn" av gode grunner.

Men det er ikke det samme som solsenger.

Innendørs soling konsentrerer de mest mutagene delene av solspekteret rett på deg. "Mutagen" betyr kreftfremkallende. Ultrafiolett stråling skader DNA cellene. Av den grunn er det kjent for å oppmuntre til karsinom og melanom i huden, og - les dette nøye - melanom i øyet. (Ja, det finnes øyekreft.)

Hvor mutagent er egentlig UV-stråling?

En enkel innendørs soltime øker statistisk sett risikoen for melanom med 20% i løpet av livet. Plateepitelkarsinom med 67% og basalcellekreft med 29%. Effekten øker hver gang du tar en soltime. Det øker enda raskere hvis du er ung.

Kraftig ultrafiolett stråling gjør også at huden din eldes raskere, hovedsakelig ved å skade de elastiske fibrene som holder huden fast. Når disse fibrene blir skadet, kan de forresten ikke repareres. Den slags solskader forsvinner ikke.

Konsentrert ultrafiolett stråling har til og med vist seg å være immunosuppressive og fremhever betente merker i huden, som cytokiner, prostaglandiner og interleukiner. Så mye for "å styrke immunforsvaret".

Å sole seg i en solseng er rett og slett ikke det samme som å gå ut for å få litt solskinn. Det er som å steke seg på stranden med null solkrem i timevis.

Trygge - og vakre - alternativer

Vi ønsker alle å se flotte ut. Men det er bedre måter å håndtere det på enn med solsenger.

Selvbruningskremer virker. De blir mer og mer realistiske, og de gjør ingen skade. Kosmetiske triks kan også fremheve brunfargen og få den til å se dypere ut. Medisinsk sett er det ingenting galt med noen av dette.

Men hvis du er en soltilbeder kan det være lurt å filosofere litt om behovet for en dyp brunfarge generelt. Må huden din være så mørk? I så fall, hvorfor?

Medisinsk og estetisk tenker du kanskje sunn hud i stedet for mørkere hud - den "naturlige gløden" som magasinene oppfordrer til, i stedet for melanocytisk hud i nød (som er hva din overdrevne soling egentlig er).

Litt naturlig solskinn er en del av det sunne utseendet, så du trenger ikke (og burde ikke) stenge solen helt ute. Men av hensyn til helsen din, vær snill mot deg selv. Hold deg vekk fra solsengen og ta vare på den vakre huden du har fått.

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.