Tørre lepper om vinteren - er det noe som kan gjøres?

14. januar 2020 / Duncan Fisher
Huden tørker faktisk ut om vinteren, og vi i Norge er særlig utsatt. Her kommer seks tips til hvordan du kan ta vare på leppene og resten av huden gjennom vinteren

Det er ikke så mye kulden som gjør det, selv om det heller ikke hjelper. Uttørring skjer hovedsaklig fordi luften om vinteren er tørrere enn den på sommeren. Dette skyldes generell lav luftfuktighet som gir økt fordamping, ofte i kombinasjon med vind.

I tillegg til uttørring fra vinterluften reduserer faktisk veldig lave temperaturer huden sin funksjon som en barriere mot elementene. Til sammen utgjør dette en stor påkjenning på cellene i huden og gjør den mer utsatt for irritasjon enn vanlig.

Sesongbasert irritasjon av huden skjer fordi keratinocyttene slipper ut kortisol og cytokiner. Særlig cytokiner virker inflammatorisk på huden. Det produseres også flere mastceller (bindevev). Dette får huden til å reagere mer på allergener og er grunnen til at atopisk eksem ofte er ekstra plagsomt i vintermånedene.

Men det trenger ikke være sånn. Dersom du er oppmerksom på at huden ikke liker tørr luft, mye vind og at det er veldig kaldt kan noen enkle metoder holde leppene og resten av huden fornøyd helt frem til våren.

Her er vinterens leppetips

1. Slutt å ta ting på leppene du kan føle “virker”. Folk liker generelt parfyme, og ting som kamfer og eukalyptus som får deg til å få en prikkende følelse i huden. De tror dette er helsebringende og bra. Faktisk er det helt motsatt. Følelsen kommer fordi stoffene irriterer huden, så slutt med det om vinteren.

2. Putt ting på leppene som er hud-nøytrale og beskytter mot vær og vind. Petrolatum, stoffet man f.eks finner i Vaseline fungerer utmerket. Du ønsker å hjelpe huden med å skape en barriere mot elementene, og kapsle inn fuktigheten du har i huden. (Du kan lese artikkelen vår om hvordan fuktighetskremer faktisk virker for mer informasjon). Ikke vær redd for å ta på vaseline selv innendørs, luften kan være kald der også.

3. Hvis du er så heldig at du får litt sol i løpet av vinteren må du huske å ta på stift eller krem med solfaktor 30 eller høyere. Helst uten parfyme eller annet som kan irritere. Kremer eller salve med sinkoksid (f.eks sinksalve) fungerer veldig bra. Det er viktig å huske og smøre på igjen med jevne mellomrom. Dette er noe mange glemmer.

4. Prøv å være oppmerksom på at du ikke tar for mye på leppene. Ikke slikk på dem heller, selv om de føles tørre. Det gjør dem faktisk bare enda tørrere.

5. Drikk vann. Vil du fukte huden? Fukt kroppen din, så hjelper den å fukte huden innenfra og ut.

6. Vurder å skaffe deg en luftfukter innendørs. Dette vil ikke akkurat få vann inn i huden din, men det vil begrense fordampningen og dermed uttørring av huden.

Og der har du det – seks gode tips du burde ha god nytte av de neste par månedene. Hvis du har normalt sunn hud og den bare har bare blitt litt tørr vil du se resultater i løpet av noen dager. Om en uke eller to burde du ha helt normale lepper igjen. Dersom det ikke fungerer kan du ta en prat med hudlegen din.

God skitur!

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.