Stadig flere lider av propolisallergi

16. mars 2020 / Christin Groven
En ny studie anbefaler å være forsiktig med dette naturlige tilsetningsstoffet i hudpleie

Hvis du liker å gjøre ting på den gammeldagse måten, balsamerer du sannsynligvis mumiene dine propolis. Dette er et voksaktig planteeksudat som tetter igjen bikuber, og som antas å ha fordeler som et middel for visse hudplager. Faraoene brukte det på sine døde, grekerne og i middelalderen brukte det som medisin på de levende, og vi bruker det fremdeles. Det brukes gjerne som en beroligende ingrediens i lotion, balsam, sjampo og kosmetikk.

Hjelper det? Ekspertene er litt usikre. Det ser ut til å ha noen anti-bakterielle, sopp-og antivirale egenskaper. Men som med mange folkemedisiner trengs det grundigere forskning.

En ting som er sikkert, og bekymringsfullt, er at det er årsaken til allergi.

Dette er en del av det som nylig ble oppdaget i en stor undersøkelse om kontaktallergi i Europa. Funnene blir publisert i British Journal of Dermatology.1

Allergi er når immunforsvaret ditt feilaktig mobiliseres for å bekjempe et fremmed stoff, kalt et “allergen”, som normalt er ufarlig.

I denne studien samlet 56 hudlegesentre over hele Tyskland, Østerrike og Sveits data om pasienter som testet for hudallergi mellom 2007 og 2018 - det vil si 125 436 personer - og fant at propolis har skapt problemer. Dessuten har problemene av en eller annen grunn økt.

Omfanget av allergi steg fra 2,35% til 3,94% i tiden undersøkelsen varte. Det er en økning på 68%.

På dette tidspunkt er det umulig å vite hvorfor det er økende. Det er fordi vi ikke vet hvor folk har blitt utsatt for propolis blant de kommersielt tilgjengelige produktene, og følsomheten for det.

Det er en bekymringsfull trend, ikke så mye fordi noen vil dø av det (det er vanskelig å forestille seg å dø av propolis.) Det bekymringsfulle er hvordan folk bruker homøopatiske produkter.

Professor Wolfgang Uter, hovedforfatter av tidsskriftet, bemerker at ”naturlig” ikke nødvendigvis betyr trygt.

Hvis trenden fortsetter, sier han, kommer apropolis til å trenge en form for formell risikovurdering, selv om produktet høres ufarlig ut. Selv om alt som er på huden kan forårsake problemer teoretisk sett (det er allergiens natur), begynner spesielt propolis å se ut som et problem. “Problem” i form av kontakteksem kan bety rødhet, hevelse i huden, blemmer eller kløe. Det er ganske ubehagelig.

Men det kan også unngås. Du trenger ikke å bruke det. Hvis du bruker det og huden din begynner å bli irritert, slutt. (Og oppsøk legen din)

For all del, fortsett å bruke propolis når du pakker inn mumiene dine. Men på deg selv? Det anbefales å være forsiktig.

1 Uter W, et al. Br J Dermatol. 2020 Fb 27. Doi: 10.1111/bjd. 18946. [Epub ahead of print]

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.