Solbrenthet, og hva du skal gjøre med det

15. april 2020 / Christin Groven
Vinteren er over - men ta det med ro

Så du har blitt solbrent. Så synd. Velkommen til varmt vær. I noen deler av verden, som i de nordlige breddegradene, kan det være en overraskelse å bli solbrent. Andre steder lenger sør er det nesten en livsstil.

Du vil unngå å bli solbrent fordi det er en fin måte å oppmuntre til hudskader, eller skumlere ting som hudkreft. Det er også ille i seg selv. Å være solbrent gjør vondt.

Hva er egentlig solbrenthet? Og hva kan du gjøre hvis du blir solbrent?

Her skal vi gi deg noen hint.

Solbrenthet

Solbrenthet er ikke det samme som termisk forbrenning. Det er en biokjemisk reaksjon på ultrafiolett stråling. Det er et sammensatt prosess ingen faktisk helt forstår ennå. Solbrenthet fremkaller produksjon av prostaglandin og cytokinproteiner som utvider blodkar og fremkaller inflammatoriske celler. Det er her rødhet og smerte stammer fra. Etter som det tar noen timer før dette vil skje, føler du ikke at du er solbrent før noen timer senere. Noen ganger er celler så skadet at de dør og skreller bort. (Andre ganger er det DNA-skader, som til slutt er kilden til hudkreft.) De utvidede blodkarene er forresten grunnen til at brent hud føles varmere enn vanlig. Den er faktisk litt varmere.

"Solforgiftning"

I noen deler av verden kan du høre om ‘"solforgiftning".

Det finnes faktisk ikke noe sånt. Solen kan ikke forgifte deg.

Det folk mener er vanligvis solstikk, eller heteslag, som det noen ganger kalles.

Dette er heller ikke noe slag. Det ordet er feil i denne sammenhengen. Hva det er, er en fysiologisk reaksjon på overoppheting.

Det kan føles som en infeksjon. Folk blir tørste, svimle, svake eller kvalme. Noen ganger får du muskelkramper. Hvis det er virkelig ille kan tørsten forsvinne, og svetten kan stoppe.

Heteslag er ingen bagatell. Når det vises tidlige tegn er det på tide å komme deg ut av solen, legge deg ned, kjøle deg ned og begynne å rehydrere. Hvis du ikke blir bedre, eller hvis symptomene blir verre, er det på tide med legehjelp.

PMLE

Det finnes et annet syndrom som folk noen ganger mener når de snakker om solforgiftning. Dette er polymorft lysutslett. Det er en slags lysfølsomhet som for det meste unge kvinner får i varme klima.

Det kan ha forskjellige former (som "polymorf" betyr), men generelt ser det ut som små rosa papler eller ujevn rød hud, vanligvis med kløe, og noen ganger med feber eller ubehag. Det kan vare i flere dager. Det kan ligne veldig på lupus, selv om det ikke er lupus.

Ingen vet egentlig hva som forårsaker det. Det er sannsynligvis en genetisk disposisjon, og det involverer sannsynligvis nedsatt T-cellefunksjon.

PMLE krever som regel ikke behandling. Det varer omtrent en uke eller så. Legen din kan tilby lokal kortison hvis det klør. Det beste grepet du kan ta er å holde deg utenfor solen.

Behandling for grunnleggende solbrenthet

Så tilbake til den solbrentheten din, hvis det er det du har. Hva gjør du med det?

Først, kom deg ut av solen.

Avkjøl deg deretter med en dusj eller fuktig klut.

Smør deg med krem eller olje, som aloe vera.

Hydrere med mye vann.

Få ut paracetamolen hvis det svir mye.

Senere, ikke dekk til forbrenningen med vaselin og ikke legg på ispakker.

Hvis det blir blemmer, ikke klem på dem. Det er andre grads forbrenning og må være i fred.

Når det hele begynner å leges klør det. Prøv å ikke klø på det.

Hvis det flasser, la det være. Men prøv å ikke dra av flasset selv.

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.