Nei, ultrafiolett lys på huden vil ikke redde deg fra COVID-19

9. mai 2020 / Christin Groven
Hva det vil gjøre er å invitere til celleskader

Vi har visst i 100 år at det er mikrober som ikke klarer seg så godt i ultrafiolett lys. UV-stråling, enten det er fra solen eller fra lamper, ser ut til å skade genetisk materiale, noe som saboterer bakterienes evne til å formere seg.

UV-lys fungerer godt nok på bakterier og er derfor en rutinemessig del av å desinfisere sykehus.

UV-lys kan vise seg å drepe COVID-19-virus på overflater, men vi vet faktisk ikke dette ennå. Det er en rimelig ting å forvente, men ingen data har blitt utgitt så langt, så vi kan ikke være sikre.

Det er imidlertid en ting som er sikkert. Hvis du har en COVID-19-infeksjon, vil det IKKE kurere deg å sitte i solen eller ligge på en solseng. Lyset vil heller ikke drepe alle virusene rundt deg, og forhindre at du noen gang får en infeksjon. (Å flytte til et varmt og fuktig klima vil heller ikke hjelpe.)

Infeksjoner fungerer ikke på den måten. Hvis UV-lys (eller været) kunne gjøre det Internett-trollene hevder, ville vi ikke hatt virusinfeksjoner på jorden i det hele tatt.

Og nei, å gjøre UV-lyset riktig sterkt vil ikke på noen måte gjøre at det fungerer, slik de siste spekulasjonene forteller. Det vil heller ikke hjelpe å sette lyspærer i hulrom i kroppen.

Hva det ultrafiolette lyset vil gjøre, hvis du gir det lenge nok tid, er å skade arvematerialet i hudcellene dine, akkurat som det gjør for virus. Vi har skrevet en hel del om dette. Hvis du steker deg i solen, øker du sjansene dine betydelig for å utvikle hudkreft. Hvis du holder hendene under et UV-lys for å sterilisere dem, kan det være at du dreper bakterier, men da gjør du noe som såpe og vann kan gjøre i stedet.

Er det noen sammenheng i det hele tatt, mellom det å få litt lys på huden og bekjempe infeksjoner?

Faktisk er det sannsynligvis det, men det er ikke fordi lys dreper mikrober. En kjent mekanisme bak lys og immunitet er vitamin D-syntese. Vi skrev om dette for noen uker siden. Vi har også en nitrogenoksidvei som kan forklare enda mer av den ubestridelige forbindelsen mellom (moderat) soleksponering og generell god helse. Dette er fortsatt nytt, men dataene er ganske overbevisende. Vi vil legge ut en egen blogg om dette. Dette er svært interessant.

Men når det gjelder å drepe virus, er det rett og slett ikke sant at ultrafiolett lys, uansett bølgelengde eller intensitet, vil ødelegge bakterier, eller sterilisere rommet rundt deg, herde deg for COVID-19-infeksjon eller forhindre deg fra noen gang å få en.

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.