Mørke ringer under øynene?

1. mars 2020 / Christin Groven
Alternativene som finnes for behandling

Vi kom nylig over en artikkel om mørke ringer under øynene i et populært kvinneblad, og hva hudlegene anbefaler å gjøre med dem.

Det artikkelen fortalte var greit nok, men rådene som ble gitt var ganske overfladiske og ikke fullstendige. Dessuten kom rådene snart til hvilke hudpleieprodukter man skulle kjøpe, noe som er typisk i slike magasinartikler.

Mørke ringer under øynene kan være forårsaket av mange ting, og armamentarium for behandling av dem varierer enormt. Hvis du ikke behandler dem vil det ikke skje noen skade. Hvis du derimot ønsker behandling, kan vi vi tilby deg en medisinsk gjennomgang av hva mørke ringer egentlig er, og alternative ting som kan gjøres.

Vi vil ikke fortelle deg hva du skal kjøpe, men hvordan du kan snakke med hudlegen din.

De forskjellige årsakene til mørke ringer under øynene

Hudlegen din kaller disse mørke ringene "periokulære" eller "infraorbitale" misfarginginger.

Det kan ganske enkelt være forårsaket av en funksjon i anatomien i ansiktet - ben, muskler midt i ansiktet og vaskulaturen, leddbånd og tykkelsen på øyelokkets hud og underliggende vev.

Ben og leddbånd er sannsynligvis det viktigste av disse tingene, fordi de utgjør den primære bærende strukturen i fettkamrene i ansiktet. Når du eldes, settes den orbitale prosessen i gang og du mister litt benvolum. Leddbånd strammes, ansiktsfettet minker, og du får en subtil innhuling i ansiktet, noe som kan resultere i en skygge i under øynene.

Aldring endrer også bløtvevet midt i ansiktet. Du mister fett, muskler taper masse, og du mister volum i hudoverskuddet i vevet under øynene.

Huden på øyelokket er også tynt og ganske gjennomsiktig. Den skjuler ikke forandringer under huden, samtidig som også den går gjennom aldersrelaterte endringer.

Fra disse hudforandringene under øynene kan du se fargeendring fra mange forskjellige ting. Alt fra medfødte årsaker, melasma, melanocytose, eksponering av UV-lys, blodårer som sprekker (du har mange små årer under øyelokkene.) Hemosiderin, hormonendringer eller medisiner kan også være grunner til disse forandringene. Andre ganger er det ingen av disse, og årsakene kan være enkle og forbigående. De mørke posene om morgenen, spesielt etter et salt måltid? Det er ødem, enkel væskeansamling som ofte har en lilla fargetone. Det forsvinner.

For å oppsummere utvikles mørke ringer under øynene av mange grunner, og til tider forandres de på grunn av mange mulige forandringer i hud- og underhud.

Muligheter for behandling

Topisk

Hvis du ikke ønske kosmetiske inngrep kan du bruke concealer og kosmetiske preparater. Mineralsminke er første stopp, og du kan eksperimenterer med fargetoner for å reversere ujevnheter i farge.

Det finnes optiske diffusorer, laget av mikro-ioniserte brytningspartikler som sprer lys i huden.

Du kan spørre legen din om retinoider og vitamin A-derivater. Disse reduserer innholdet av melanin i huden, og oppmuntrer til å bygge opp kollagen, noe som hjelper på posene.

Hydrokinon er et annet alternativ du kan tenke på. Dette er en "tyrosinase-antagonist" som spiller en nedregulerende rolle i pigmenteringsveien. Dette er en problematisk behandling. Det er vanskelig å dosere riktig (for mye kan forsterke de mørke ringene), og det er nylig underlagt nøye regulering på grunn av mulige kreft- og toksisitetskoblinger.

Tro det eller ei, men topisk koffein er nå under utredning. Det finnes forskningdata om det. I en ny studie så koffeingel ut til å trenge inn i huden på nedre øyelokk og reduserte ødem og pigmentering.

Til slutt, det finnes også kosmetiske "peptider". På dette tidspunktet finnes det omtrent to dusin formuleringer. Du kan spørre legen din om "signal", ‘"enzymhemmer" og "bærer" peptider. De blir stadig vanligere og verdt å ta i betraktning. De ser ut til å bidra til å forbedre robustheten i huden.

Ikke-invasiv

Det eksisterer ulike former for lysterapi. Den ene er "intens pulserende lys", eller "IPL". Dette varmer opp og ødelegger hemoglobin og melanin, slik at det reduserer pigmentering og områder med overskudd av årer.

En annen er radiofrekvensbehandling (eller "RF"). Tenk på dette som et lite, elektrisk felt rettet mot området som skal behandles. Det varmer opp vevet på samme måte som lysbehandling, bare mer forsiktig. Det kan komme dypere inn i vevslaget, helt ned til underhudsfettet.

Q-svitsjede lasere går selektivt etter melanosomer i nanosekundpulser mens du skåner det omliggende vevet. Det reduserer pigmentering.

Pulserende fargestofflasere går etter hemoglobin, det vil si at de er med på å redusere mørke ringer som er der av vaskulære årsaker i stedet for pigmentering.

Invasiv, men uten kirurgi

Kjemisk peeling fjerner melanin i overhuden med forskjellige typer og i forskjellige konsentrasjoner. Også i i lærhuden hvis du behandler aggressivt.

Medisinsk tatovering (blepharopigmentation) tilsetter faktisk i pigment, jo merkelig det enn høres ut. Det vandrer til bindevevet, og målet er å fylle områdene i de nedre øyelokkene jevnt med pigment.

Laserablasjon (resurfacing) er kontrollert skade på huden som kroppen din deretter reparerer jevnt. Ideen er å redusere skygger på grunn av ujevnheter i huden, og også for å redusere pigmentområder. Dette er ikke som Q-svitsjet eller pulserende fargelaserbehandling. Det vanlige verktøyet for dette er CO2-laser eller ER: Yag-laser. Det er invasivt.

Hyaluronsyre er en annen måte å behandle uregelmessige konturer som forårsaker mørke skygger. Det er for mange den foretrukne behandlingen for de som ønsker å snu volummangel på grunn av aldring. Den tilsynelatende lyneffekten kan være ganske tydelig. Behandlingen kan også reverseres kjemisk.

Fettoverføring jevner også ut konturer. Det gjøres ved injeksjon, omtrent som behandling med hyaluronsyre. Det regnes som et inngrep, men pasienter som gjør dette pleier å like resultatene.

Kirurgi

Du kan velge blepharoplasty for nedre øyelokk i forskjellige former. Kirurger kan fjerne fett, frigjøre leddbånd og rekonstruere mykt vev på mange måter for å snu aldersrelaterte endinger i konturen. Disse inngrepene spiller også en rolle for mørke ringer under øynene..

De kan også øke ben- og vevstap med kirurgi og implantater i kinnet.

I korte trekk

Mørke ringer under øynene kan dreie seg om mørkere hud, prosesser under huden, eller store strukturelle endringer i ansiktet. Hvis du har mørke ringer og vil at de skal behandles, snakk med hudlegen din. Akkurat som årsakene kan variere kan behandlingene variere, og det er en del du bør diskutere med hudlegen før du bestemmer deg for å gjør noe.

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.