Kan du forhindre babyeksem med hudmykende stoffer eller spesielle matvarer?

9. mars 2020 / Christin Groven
Ikke i følge den siste studien

Nybakte foreldre bekymrer seg noen ganger for allergier hos spedbarn. En av måtene de bekymrer seg på er å ergre seg over utilsiktet eksponering av ting som kan forårsake disse allergiene til å utvikle seg.

Det finnes faktisk ting som kan gjøre dette. De blir omtalt som "allergener".

Men allergi i seg selv er et svært komplekst tema, egentlig er det en del av innen feltet molekylær immunologi. Vi har skrevet om dette andre artikler. Når det gjelder spedbarnsallergi er det mye som kan misforstås, og det er mange råd og tips fra populær visdom som sier “gjør dette”, eller “ikke gjør dette.” Visdom som kanskje ikke alltid er forankret i vitenskapen.

Visse hjemmebaserte tips for å roe ned babyens eksem virker faktisk, som modifiserte badeteknikker, unngå triggere og steroide kremer. Andre, som å helle diverse hudmykende stoffer i badevannet har vist seg å ikke virke.

Hudmykende stoffer er en del av den folkelige diskusjonen, ikke bare som en måte å lindre allergisymptomer på, men som en måte å forhindre allergi i utgangspunktet. Parallelle bekymringer som folk muligens har for matallergier. Med så kompliserte allergimekanismer som dette, kan det være rimelig at mat og topisk eksponering er ting sommbør studeres nærmere.

Det er akkurat hva et internasjonalt forskerteam ved Universitetet i Oslo har gjort, og gitt ut en publisering om emnet.

Forskningen var i forbindelse med en stor og pågående undersøkelse. På bakgrunn av data fra tidligere studier spurte de om hudmykende stoffer som ble brukt tidlig på spedbarnet kan forhindre atopisk dermatitt. Atopisk dermatitt en form for eksem, og spørsmålet var også om tidlig innføring av matvarer som er forbundet med hudallergi kan redusere hastigheten som spedbarn utvikler fra disse allergiene.

Mødrene ble rekruttert ved Oslo universitetssykehus og Sykehuset Østfold HF, i Norge, og Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Mens en gruppe av babyene ble gitt badetilsetninger og hudkrem, ble en annen gruppe introdusert til peanøttolje, kumelk, egg, og hvete. En tredje gruppe fikk begge deler, og en ekstra "kontrollgruppe" ble ikke behandlet med noe, bare for å se hva som ville skje.

Hva fant de ut?

Blant de 2 397 nyfødte babyene som gikk gjennom studien utviklet 11% av hudbehandlingsgruppen atopisk dermatitt, 9% viste hudforandringer assosiert med mulig matallergi, og bare 5% av den kombinerte gruppen presenterte endringer i det hele tatt. Til sammenligning utviklet den ubehandlede gruppen atopisk dermatitt med 8%.

Det var ingen alvorlige symptomer på allergi hos noen av babyene, for eksempel urolig pust. De vanlige symptomene i de behandlede gruppene, som var kløe, hevelse, utslett og elveblest, var ikke flere enn i den ubehandlede kontrollgruppen.

Konklusjon?

Hudmykende stoffer og tidlig spesialmat var ikke forbundet med utviklingen av atopisk dermatitt i det første året av babyenes liv.

Hva betyr det?

Det betyr at i stedet for å prøve og forhindre allergier med kremer eller diett, kan foreldre fokusere på andre ting i stedet. Det er gode nyheter.

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.