Kan akrylnegler gjøre deg allergisk?

1. mars 2020 / Christin Groven
Ja. Og her kan du lese hva du bør vite

Til hvilken pris, skjønnhet?

Hvis det er pene hender du vil ha, burde skjønnhet handle om prisen på en manikyr, ikke sant?

Vel, hvis du bruker pengene dine på falske negler og ender opp med å bli allergisk mot det stoffet som er i dem, vil det ikke være en god investering.

Du vet det kanskje ikke, men mange mennesker - omtrent 2,4 % av europeiske kvinner som går for gel- eller akrylnegler er enten allergiske mot ingrediensene i de falske neglene, eller utvikler allergier mot dem over tid. Noen ganger med alvorlige konsekvenser.

Ja, det er sånn allergier fungerer. Ved gjentatt eksponering kan du utvikle allergier som du ikke hadde før. Allergier under neglene er ikke så veldig hyggelig.

Flott for neglene, ikke for huden

Hvis du har vært i en salong kjenner du prosessen. Gelnegler festes over de naturlige neglene og blir behandlet under ultraviolet lys. Akrylnegler er nesten det samme, bortsett fra at de de herdes med luft. Det finnes også gelenegler, en slags hybrid av de to.

Neglteknikere vet hvordan de skal unngå at lakk og lim fra disse prosessene berører huden rundt neglene dine. De som gjør denne prosessen selv, kjenner ofte ikke til denne regelen. Med kjemikaliene vi snakker om her - de kalles metakrylater - er det en fin måte å utvikle en allergi, en "kontakteksem".

Hvordan ser det ut?

Metakrylatallergi er vanligvis et veldig rødt og kløende utslett. Hvis allergien er alvorlig nok i huden under neglen kan selve neglen løsne. Utslettet kan også oppstå andre steder på kroppen, der hvor det har vært kontakt.

I svært sjeldne tilfeller kan allergien være så ille at det er problematisk å puste.

Det er ikke klart hvor sannsynlig det er at du vil utvikle en av disse allergiene. Dermatologer har inntil nylig ikke hatt rutinemessige tester for dette. Flere studier er imidlertid på gang.

En nylig test i Irland og Storbritannia antydet at omtrent to tredjedeler av de med denne allergien utviklet den gjennom eksponering. Med andre ord ble de ikke født med den. Av disse menneskene fikk bare en tredjedel det gjennom yrkesmessig eksponering. To tredjedeler av de som utviklet allergien var med andre ord ikke neglteknikere, eller mennesker som kommer i hyppig kontakt med kjemikaliene.

Det betyr at bare det å være kunde i din lokale salong er en risikofaktor. Hvor stor er denne risikofaktoren? The British Association of Dermatologists har funnet ut at nesten 20% av pasientene som kommer inn med hudskader under neglene nylig hadde hatt salongbehandling. Disse menneskene hadde ofte en allergisk hevelse i hendene, nakken og ansiktet, ikke bare hendene.

Omtrent halvparten så mange pasienter fikk de samme problemene etter å ha satt på akrylnegler hjemme. De fortalte stort sett at de ikke ble advart om allergi i noen av instruksjonene på en ordentlig måte.

Det er forresten ikke bare materialet i neglene. Det de fester neglene på med er like ille. De bruker superlim. Det er cyanoakrylat. Se nøye på dette ordet.

Hva kan du gjøre med allergi mot akrylnegler?

Vær for det første oppmerksom på det. Mange skjønner ikke at det er en sammenheng mellom utviklingen av utslettet og neglbehandlingen.

For det andre, ha en regel. Aldri, noensinne berøre stoffet direkte.

Hvis du er i neglbransjen bør du utvikle teknikker som ikke berører dette stoffet. HANSKER ER KANSKJE IKKE NOK. Metakrylater kan til og med trenge gjennom kirurgiske nitrilhansker.

Hvis du herder neglene med UV-lys må du sørge for å herde dem hele veien. Det finnes tilfeller av kontakteksem der neglene ble trygt påført, men ikke helbredet helt. Bruk riktig lampe også. Alle UV-lys er ikke helt like.

Til slutt, hvis du tror du har utviklet en metakrylatallergi, slutt med akrylnegler og planlegg et besøk hos hudlegen din som vil kunne utføre en test. Vær for all del vakker - men vær også forsiktig.

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.