Hva er Epsom salt, og er det bra for huden din?

1. mars 2020 / Christin Groven
Epsom salt er magnesiumsulfat, og svaret ser ut til å være ja

"Dette produktet inneholder rene mineraler" lyder etiketten på en pakke med Epsom salt som ble oppdaget i et supermarked denne uken. Disse mineralene "absorberes gjennom overflaten på huden" blir vi fortalt. Det hjelper til med å fjerne "giftstoffer". Det "renser". “Epsom salt hjelper deg med å sove”. Og det beste av alt, “det gjør huden din myk”.

Når vi ser bort fra etiketten er dette en pakke med magnesiumsulfat med litt parfyme. "Epsom" er en engelsk by assosiert med en kilde full av disse mineralene. På-1600-tallet badet folk der for å kurere forskjellige ting. Denne bestemte pakken i butikken kommer ikke fra Epsom.

Det høres kjempefint ut. Men absorberer magnesiumsulfat virkelig inn i huden? Renser det ting, og avgifter det deg? Hjelper det deg med å sove? Og gjør det huden din myk?

Svaret på det meste av dette er nei. Denne bestemte etiketten er mildt sagt misvisende. Den informerer med pseudo-medisinske uklarheter, og impliserer ting om Epsom salt som rett og slett ikke stemmer.

Men etiketten forteller en ting som er sant. Den delen som handler om mykgjøring av huden.

Magnesiumsulfat har også visse legitime medisinske bruksområder, selv om etiketten ikke forteller om noen av disse. Epsom salt kan faktisk være bra.

La oss forklare.

Dette er fakta om Epsom salt

"Salt" er et hvilket som helst krystallfast stoff som du får fra en syre som reagerer med en base. Det er foreningen av kationer og anioner. Natriumklorid, eller bordsalt, er et av de. Kalsiumklorid, som smelter isen på oppkjørselen din er et annet. (Ikke spis det.) Salter er forskjellige grupper av sammensetninger, og det er mange av dem. Magnesiumsulfat forekommer i naturen som mineralene "epsomitt" og "kieseritt’. "Mineraler" er bare navnet vi gir til ethvert uorganisk fast stoff som forekommer naturlig. Vi produserer mye magnesiumsulfat fordi vi trenger det i industrier som tekstil, sement og kunstgjødsel.

Vi bruker det også i medisin.

I injiserbar eller intravenøs form blir det noen ganger brukt til å korrigere lave magnesiumnivåer i blodet, og for å kontrollere pediatrisk nephrologi og anfall forbundet med komplikasjoner i svangerskapet. Magnesiumsulfat reagerer med mange forskjellige medisiner, og bivirkningene kan være svært alvorlige. Det er med andre ord et farmasøytisk molekyl som kan gjør kraftige ting. Av den grunn kan du ikke få disse preparatene uten resept*, og det bør du heller ikke. Tatt intravenøst er magnesiumsulfat farlig.

Men du kan få pakker med Epsom salt i butikken, og du kan ta et deilig bad med det. Det er lovlig. En grunn til at det er lovlig, er at magnesiumsulfat ikke i stor grad ser ut til å gå gjennom huden din og gjøre noe med deg på innsiden. Det er bare ikke sant at Epsom salt absorberer seg i kroppen din, uansett hva etiketten på pakken forteller deg.

Den andre grunnen til at det er lovlig, er at det finnes bevis på at huden din liker det. I mange år har anekdoten fortalt at bading i sjøvann hjelper noen med eksem. (Det er magnesiumsulfat i sjøvann.) Det er sannsynligvis ikke uten god grunn at landsbyboerne i gamle Epsom tok et bad i mineralkilden sin. I det siste har det også blitt gjort forskning for å vise at magnesiumrik saltoppløsning i Dødehavet forbedrer barrièrefunksjonen og hydrering i huden, og reduserer betennelse i atopisk hud. Magnesiumsalt fremskynder også reparasjon av hudbarrièren etter skade. (Legg forresten merke til at noe som gjør hudbarrièren din sterkere, er sannsynligvis ikke noe som samtidig absorberes lett gjennom huden.) The American Academy of Dermatology anbefaler til og med et bad med Epsom salt for å lindre genital herpes. Så godt liker huden din Epsom salt. Det er sannsynligvis god nok grunn til å bade i det.

Det kan godt hende at du sover bedre etter et bad i Epsom salt. Men du vil ikke bli "renset" for noe. Og du kan ignorere etikett-prat om "giftstoffer." Ingenting vil dessuten absorberes gjennom huden din. Men bevis antyder at selve huden din virkelig kan bli mykere og finere. I det minste tar ikke ikke etiketten feil på dette området.

* Kan du ikke få oral magnesiumtilskudd i helsekostbutikken? Jo, men magnesium er ikke det samme som magnesiumsulfat.

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.