Huden din og COVID-19

24. mars 2020 / Christin Groven
Trygghet, noen forklaringer, noen tips og forsiktighet

COVID-19-viruset vil ikke trenge gjennom huden din. De tøffe ytre lagene av celler som er pakket godt sammen, er som en fysisk barrière for å holde bakteriene ute. Det er også et medfødt immunforsvar dypere i huden for å takle mikrobielle inntrengere som kan snike seg gjennom skadet hud. Systemet gjenkjenner bakterier, virus og andre patogener, initierer en kaskade av betente cytokiner og rekrutterer immunceller for å bekjempe inntrengerne. Dette systemet bruker til og med kommensale hudbakterier for å hjelpe til i kampen, ved å produsere forbindelser mellom cellesignalisering som forbedrer aktiviteten til de medfødte immuncellene.

Men COVID-19 vil trenge gjennom andre steder i kroppen din med dårligere forsvarssystem. Neseovergangene og luftveiene er mindre robuste enn den ytre huden din. Det er færre lag med celler, og de har bare et tynt slimhinnelag for å beskytte seg. Cellene i luftveiene må ordnes slik for å kunne administrere gassutveksling. Men det gjør dem sårbare for visse inntrengere.

Det er derfor du hører så mye om sosial distansering som en måte å bekjempe spredningen av COVID-pandemien. Dette koronaviruset kommer fra luftveiene til infiserte mennesker til andre menneskers luftveier ved å hoste, nyse, le, synge, snakke eller rett og slett puste. Infeksjon er mulig ved 2 meters avstand. Folk trenger heller ikke å vise symptomer på sykdommen for å være bærere. Hvis de nettopp har fått viruset i luftveiene sine er de smittsomme.

Det er også grunnen til at du hører så mye om å vaske hendene. Hvis du får en viral dråpe ved å berøre noe, og deretter berører hvor som helst i nærheten av munn, nese eller øyne, kan du infisere deg selv.

Så hvis du vil bekjempe denne sykdommen, hold deg borte fra mennesker og sørg for at hendene er rene. Ikke berør munnen, nesen eller øynene. Dette er inngangspunktene for COVID-19. Hvis vi alle gjør dette vil vi bremse spredningen av denne pandemien.

I tilfelle du lurer, en "viral dråpe" er virale partikler som er innkapslet i en mikroskopisk mengde spytt eller slim. Viruset må pakkes som dette for å bevege seg hvor som helst, eller være veldig flink til å infisere en vert.

Viruset i seg selv kan forbli potent temmelig lenge. En ny studie viser at den kan ligge i luften i opp til tre timer, og vare i tre dager på harde overflater.

Så hva med den håndvasken? Vaske med hva?

Det viser seg at en god gammeldags såpe fungerer veldig bra. Det er fordi den hjelper til med å ødelegge det ytre laget av viruset. (Det er det ytre laget som får viruset til å se ut som en krone, "corona" på latin.) Viruset faller fra hverandre i innsåpede små "miceller" som skylles ned i avløpet og ut av livet ditt.

Alkoholbaserte håndgeleer fungerer også veldig bra.

Noen mennesker har prøvd å bruke desinfeksjonsmidler som blekemiddel, etanol, hydrogenperoksyd eller klor. Disse kan ødelegge koronaviruset på harde overflater, men de fungerer ikke så bra på menneskelig hud. Verre er det at de er harde for huden din.

Å vaske hendene konstant, selv med såpe, kan i seg selv være hardt for huden. Hvis du følger denne bloggen, vil du huske at vi har skrevet om dette. Det vil ikke skade huden din til det punktet hvor viruset kan komme gjennom, men du kan ende opp med en plagsom irritasjon, en alvorlig håndeksem.

Dermatologer har noen råd for å holde huden sunn gjennom all denne konstante vaskingen.

Du kan hjelpe huden din med å reparere det ytre laget som er skrubbet mye ved å holde den myk med en fuktighetskrem. Noen gjør dette ved sengetid, og sover i bomullshansker. Det er ingen dårlig ide å bruke gummihansker på dagtid, når du gjør ting som å vaske opp eller sjamponere hunden.

Dette er spesielt viktig hvis du har en underliggende tilstand som gjør huden din sårbar for skader, som for eksempel eksem eller psoriasis. Noen hudleger anbefaler rensemidler med antibakterielle ingredienser i situasjoner som dette, for eksempel klorheksidin eller benzalkoniumklorid. En fersk studie denne måneden ser imidlertid ut til å vise at disse biocidpreparatene faktisk er mindre effektive mot koronavirus enn alkoholbaserte håndgeleer. Uansett hva du bruker, vær generøs med fuktighetskremen.

Her er et ekstra tips. Husker du viraldråpene? Etter at du har vasket hendene må du tørke dem forsiktig. Logisk nok sprer ikke tørre hender viruset så lett som våte hender. Det er også slik at vannet i seg selv har en tendens til å tørke ut huden din når det fordamper.

Så her er den. Vinnerformelen i kampen mot COVID-19. Hvis huden din er sunn kan du stole på det ytre hudlaget for å holde viruset ute. Hud er en fantastisk mikrobiell barrière.

Men å la viruset komme til under huden er en annen sak.

For å forhindre at dette skjer, hold deg unna mulige kilder av virale dråper, ikke berør ansiktet ditt, hold hendene rene og husk fuktighetskrem.

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.