En vanlig medisinering innen dermatologi kan hjelpe mot COVID-19

26. april 2020 / Christin Groven
Ivermectin, en gammel antiparasitt som bremser replikasjon av koronavirus

Hvis du har hund vil du kjenne til ivermectin. Det er et medikament som veterinærer bruker for å kontrollere hjerteorminfeksjon. Dette er en halvsyntetisk forbindelse som forhindrer parasitter ved å rote til den normale strømmen av ioner over cellemembranene deres. Ivermectin har eksistert siden 1970-tallet, og er også i disse dager i bruk blant dyr.

Det brukes i tillegg på mennesker som også får parasitter. I utviklingsland har ivermectin vært til stor hjelp mot elveblindhet og elefantiasis, begge parasittsykdommer. Mindre dramatisk, hudlegen bruker det noen ganger for å kontrollere utslett av skabb. Skabb er en hudinfeksjon av ørsmå Sarcoptes midd. Det fungerer veldig bra, forårsaker sjelden problemer, er enkelt å ta (det er i tablettform), og det koster ikke mye.

Saken med ivermectin er at det også har et annet triks: det har antiviral aktivitet over et overraskende bredt spekter, som inkluderer monstre som HIV-1, dengue og West Nile-virus.

Den nøyaktige måten ivermectin fungerer på et molekylært nivå, og en eller to ting som er kjent om COVID-19-viruset (faktisk kalt SARS-CoV-2), fikk nylig et team av immunologer i Australia til å undre seg over medisinens mulige bruk i koronavirus-pandemien vi er inne i. De gjorde noen tester på celler på laboratoriet og fikk noen gledelige resultater.1

Det så ut til at ivermectin bremset viral replikasjon som de forventet, og sannsynligvis gjennom selve mekanismen som de hadde forestilt seg. (Hemming av IMPα/β1-mediert import av nukleært protein, hvis du følger med på disse tingene).

Dette var imidlertid celler i en rett, men det var et bevis på konseptet. Teamet mener at videre arbeid, til syvende og sist på mennesker, er berettiget. Hvis det går slik de håper kan det dukke opp et medikament som tas oralt tidlig i infeksjonen. Dette vil begrense viruset og gjøre infeksjonen mye mindre overførbar. Når vi tar ivermectins milde sikkerhetsprofil i betraktning, bør legemidlet i seg selv også være skånsomt for pasienter.

Det er ennå tidlig. Utviklingen av legemidler er ikke enkel. Det fungerer eller det fungerer ikke. Men ved første øyesyn er dette oppmuntrende nyheter.

1 Caly, L, et al. Antiviral Research 178, June 2020, 104787; e-pub ahead of print: https://doi.org/10.1016/j.antiviral.2020.104787

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.