"Covid-tå" - et merkelig nytt symptom på koronavirusinfeksjon?

10. mai 2020 / Christin Groven
Ja, sannsynligvis, men ikke så mye å bekymre seg om.

Jo mer erfaring vi får med COVID-19-infeksjonen, jo mer lærer vi om den, rimelig nok.

Vi har lært så mye og så raskt i det siste at det har vært vanskelig å følge med på det som er nytt.

Det siste er "Covid-tå", et syndrom som ser ut til å ligne på frostbitt, og har begynt å dukke opp så ofte at det utgjør halvparten av alle nye dermatologisaker hos ganske mange klinikker. Den første nyheten om denne merkelige utviklingen kom for bare et par uker siden, i en rekke dokumenter fra Spania, publisert i International Journal of Dermatology, British Journal of Dermatology og andre steder. De siste dagene har Covid-tå også fått plass i den populære pressen.

Er alt dette en epidemi av frostknuter, eller er det noe annet? Frostbitt er en kulde-indusert vaskulær lidelse, noen ganger omtalt som "pernio", eller "perniosis", som vanligvis vises som røde og hovne tær som gjør vondt. Det er generelt en vinterting. Dette er ikke den tiden av året som legene forventer frostbitt, spesielt så mange tilfeller, og ingen tror egentlig på at dette er frostknuter.

Den medisinske oppfatningen er at dette nesten helt sikkert er et nytt tillegg til den voksende listen over klassifiserbare hudmanifestasjoner av koronavirus.

Er dette kjent med sikkerhet? Testing av SARS-COV-2-antistoffer av den nåværende befolkningen er ufullstendig, så vi kan ikke vite med sikkerhet på dette tidspunktet. Men sammenhengen mellom infeksjonsrater og utbredelse av dette veldig uventede syndromet er veldig overbevisende.

Ingen vet hvorfor pseudo-frostknuter skulle dukke opp med koronavirus, bortsett fra at de representerer en betennelsesprosess, og betennelse er det grunnleggende histologiske trekket ved en Covid-infeksjon.

Så det generelle konseptet med Covid-tå er ganske troverdig.

Dette er ikke spesielt alvorlige nyheter. Covid-tå har en tendens til å vises sent i løpet av sykdommen. (Over halvparten av pasientene i den største av de spanske studiene rapporterte dette etter at de allerede hadde fått andre lignende symptomer.) Covid-tå kommer vanligvis når infeksjonen er på vei opp.

Det har også en tendens til å skje mest med barn og unge voksne. Dette faktum, kombinert med sent utbrudd, får det medisinske samfunnet å spekulere i at Covid-tå faktisk er en god ting. På en måte er det et tegn på robust immunrespons. I det store og hele er det blitt bemerket at dette er pasientene som mest sannsynlig vil reise hjem og komme seg fint.

Så hva skal vi tro om alle disse nyhetene om Covid-tå? Konsensus blant profesjonelt medisinsk personell er at det er et nyttig diagnostisk tegn. Røde tær betyr ikke koronavirus i seg selv (og de er definitivt ikke et kriterium for selvdiagnostisering), men leger blir informert om at pasienter som har frostknuter midt i den nåværende pandemien bør undersøkes for mulig infeksjon.

Er Covid-tå farlig i seg selv? Nei, ikke så langt det er rapportert.

Men røde og såre tær i sommer er allikevel noe som er verdt å vise til legen din.

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.