Cøliaki og huden din

25. mai 2020 / Christin Groven
Noen pasienter viser tegn - her er de

Cøliaki er en ganske vanlig tarmsykdom som oppstår som en reaksjon på gluten.

"Gluten" er en fellesbetegnelse for en stor gruppe lagringsproteiner som vokser naturlig i en rekke kornsorter, spesielt hvete. Gluten er ikke en dårlig ting i seg selv. Det er gluten som holder brødet sammen og gjør pizzadeigen tøyelig. Det finnes bevis på at det faktisk er bra for oss, en prebiotisk forsterker av de gunstige bakteriene som vokser i tarmen vår.

Men noen mennesker blir syke når de spiser gluten. Symptomer på cøliaki kan variere ganske mye, og kan forveksles som bevis på irritabelt tarmsyndrom, Crohns sykdom eller magesår. Men det er ikke disse tingene. Det er heller ikke en allergi eller en intoleranse, selv om det kan se ut som begge deler.

Cøliaki er en autoimmun forstyrrelse. Tendensen til å utvikle dette kan være delvis arvelig. Det ser ut til å ha en statistisk komorbiditet med andre sykdommer, som diabetes og osteoporose.

Det finnes ingen kur, men ved strengt å unngå gluten vil det heldigvis stoppe symptomene, noen ganger i løpet av få dager.

Det betyr at du ikke bør spise ting som pasta, bakevarer eller frokostblandinger, eller noe som kan ha gluten i seg. Det kan bety bearbeidet kjøtt, supper og sauser, og til og med øl. Det kan være vanskelig å leve glutenfritt, og det er lurt å oppsøke en kostholdsekspert for råd.

Hvorfor forteller vi deg om dette på et dermatologisk nettsted?

Fordi det kan være dermatologiske tegn ved cøliaki. De er også ganske vanlige. Omtrent 1 av 5 cøliaki-pasienter viser symptomer i huden. Det skjer oftere hos menn enn hos kvinner, og har først og fremst en tendens til å dukke opp blant tenåringer. Hos de som ikke har cøliaki er disse hudsymptomene ganske sjeldne.

Hvordan ser disse symptomene ut på huden?

De kan variere, men for de fleste pasienter er det et kløende utslett med blemmer som blir omtalt som "dermatitis herpetiformis".

Det starter vanligvis med en brennende følelse på knær eller albuer, eller i hodebunnen, på rumpa eller ryggen. Det dannes klynger av kløende, røde utslett over det hele. Det ser ut som en herpesinfeksjon (derav navnet).

Hva skal du gjøre med det?

Hvis du er en cøliaki-pasient er det viktige å holde deg borte fra gluten med det samme, og være veldig streng med det.

Da forsvinner vanligvis utslettet, i likhet med de andre symptomene. Det kan være vanskelig å jobbe med, så hudlegen din kan også hjelpe deg med medisiner, som oral dapsone eller en aktuell kortikosteroid krem.

Hudpleieprodukter og kosmetikk kan også inneholde gluten, og pasienter bekymrer seg for at disse vil forårsake problemer.

De er faktisk greie å bruke. Dermatitis herpetiformis ved cøliaki er forårsaket av å spise gluten, ikke av å ha det på huden din. Disse produktene skal imidlertid ikke brukes rundt munnen, og tannpleieprodukter som inneholder gluten - noen tannkremer og munnvann gjør det - bør ikke brukes i det hele tatt.

Hvis du tror du har fått utslett som er relatert til et hudpleieprodukt, bør du besøke hudlegen din. Det kan være at du har en allergi. Hos cøliaki-pasienter er det av en eller annen grunn kjent at hudprodukter som inneholder jod forverrer dermatitt. Det ville også være verdt en undersøkelse hos legen din.

For å oppsummere betyr ikke utslett nødvendigvis at du har cøliaki. Men hvis du har sykdommen, kan det hende at det følger med utslett. Når du behandler sykdommen, vil du som regel også bli kvitt dette utslettet.

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.