Hva du bør vite før du spør etter botox

12. april 2019 / Duncan Fisher

Man ser ordet “Botox” overalt

Botox er merkevaren til et kommersielt preparat (det finnes også andre) av Clostridium botulinum toxin, en kraftig nervegift fremstilt fra botulinum-bakterien.

Injeksjoner med små doser av giften er rutine disse dager som behandling av visse sammentrekninger i muskler, blæreproblemer, kronisk migrene og problemer med overdreven svetting.

Det er også populært for behandling av mer kosmetisk karakter som sinnarynker, rynker på nesen, rundt øynene og på overleppen.

Folk liker å si at det “jevner ut” rynker og “beroliger” lokale muskler. De sier også at det “går vekk” så man må få en ny dose. Alt høres veldig forsiktig, beroligende og helende ut.

Før i tiden pleide bakterien å ta livet av mennesker som spiste hermetikk, spekemat og rakfisk som ble forurenset under produksjon og fikk sykdommen botulisme.

Ikke tro at det er en kur for noe - Botox virker ved å skade

Botulinum er en sterk nervegift. Den blokkerer utslipp av et aktiverende kjemisk stoff kalt acetylkolin mellom nevronene der det blir injisert. Den ødelekker effektivt de synaptiske sammenkoblingene mellom nevronene så de lokale musklene blir paralysert. Muskelatrofi (muskelsvinn) oppstår i alle muskler som ikke brukes og vevet blir stivt. Det kan gjøre (om det blir gjort forsiktig) som om du plutselig ikke er så gammel.

Ødeleggelsen av synapsene er permanent. Man sier at effekten “går vekk”, men det er bare fordi nevronene danner nye koblinger med andre nevroner i området. Dette gjør at musklene kan bevege seg igjen og henge ned.

Men bare for å si det igjen. Dette er en nervegift.

Det er derfor det finnes motsetninger til behandlingen ...

… som handler om nevromuskulære sykdommer som myasthenia gravis, amyotrofisk lateralsklerose og amyotrophic lateralizing sclerosis, and myopatiske muskelsykdommer generelt. Ved graviditet og ved amming bør du av andre grunner også unngå å sette injeksjonene dine.

Og det er også derfor det er andre bieffekter …

… som inflammasion på injeksjonensstedet (som for en liten stund kan få det til å se enda mer ut som rynkene dine har forsvunnet), eller hodepine, hengende øyelokk, skjeve, hengende smil, eller følelsen av at man er forkjølet.

Kort sagt har du forgiftet deg selv.

Og det kan også være systemiske effekter

Dette vet vi ikke sikkert enda, men det ser ut som nervegift fra botulinum selv i såkalt “trygge” doser kan spre seg i kroppen mer enn vi har skjønt tidligere. Dette er grunnen til at produsenter ber leger om å se etter tegn på mulig muskelsvakhet, pusteproblemer, synsforstyrrelser og andre ganske skumle bieffekter. Det er også grunnen til at noen hudleger ikke lenger tilbyr pasienter nervegift fra botulinum av kosmetiske grunner i det hele tatt.

Så her er vårt tips

Dersom du absolutt vil gjøre dette, få ihvertfall en hudlege til å gjøre det. Kosmetiske hudpleiere gir ofte behandlingen, men dette bør gjøres av en lege.

Og et par ord til om kremer

Botulinum-molekylet er enormt stort (til molekyl å være). Det er faktisk et molekyl inni et annet molekyl. Et helt kompleks som er alt for stort til å komme inn i huden din. Det har også en elektrisk ladning som gjør at huden din støter det fra seg. Dette ble oppdaget av noe ganske banebrytende forskning knyttet til giftens effekt på svetting i hendene. Istedenfor å injisere giften, som gjør vondt fant de ut at de kunne få molekylet ned i svettekjertlene ved å bruke et mildt elektrisk felt i en svak saltløsning. Uten dette klarte de på ingen måte å få giften til å trenge inn i huden. Poenget er at hvis du ser noen som selger krem eller salve som inneholder botulinum (og det finnes noen på markedet), vær sikker på at du finner god dokumentasjon på at det fungerer.

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.