6 vanlige myter om akne

15. juni 2020 / Christin Groven
Det er på høy tid å glemme dem alle

Kviser dreper ingen. De får deg ikke til å føle deg syk, men det medfører mange problemer, spesielt hos unge mennesker. Akne er skjemmende, det kan være ubehagelig, og i ekstreme tilfeller kan det etterlate arr - og det er gjenstand for mange myter som i selv skaper problemer. Noen ganger tror folk på ting om akne som gjør at de føler seg verre enn noen gang - helt unødvendig.

Akne i seg selv er et ganske greit konsept.

Du har små "talgkjertler" som smører hårsekkene med en naturlig olje kalt "talg". For mye av dette, kombinert med døde hudceller kan tette igjen en follikkel. Den tette follikkelen kan bule ut til en hvit prikk, eller utvikle seg til en hudorm. Normale hudbakterier kan da spre seg, og du får en papel, eller en pustel, eller en noduli - i utgangspunktet en betent liten infeksjon. Dette er akne.

Hormoner spiller en rolle i sannsynligheten for å utvikle symptomer på akne. Det er også arvelig. Det er ganske tydelig at forskjellig kosmetikk og visse medisiner også kan oppmuntre til utbrudd av kviser. Det er bevist at røyking også kan spille en rolle.

Men så er det er disse andre tingene, kjent i populærvitenskapen for å være dårlig for akne, som faktisk ikke er det. I det minste er det ingenting som har vist at de dårlige.

Hva er så disse mytene?

1. Kosthold. Vi skrev om dette i detalj for en stund siden. Ingen forskning beviser at du kan kontrollere eller forårsake kviser fra det du spiser. Det er litt mer nyansert enn som så fordi sunn mat gir sunn hud. Men det har ennå ikke vist seg at foreldrenes trusler om nekt av pizza eller sjokolade virkelig er dokumentert i data. Det er heller ikke blitt antydet nøyaktig hvorfor spesielle matvarer kan bidra til sannsynligheten for et kviseutbrudd. Det er faktisk ingen grunn til å tro at for eksempel fet mat vil føre til økt talgproduksjon, eller "fet hud."

2. Vask av ansiktet. Akne er en under-overflaten-ting. Å holde ansiktet ditt rent er fint, men det har ingen direkte betydning for hva som skjer nedover i folliklene. Hvis noe, kan for mye skrubbing irritere huden din. De mørke hudormene? Det er ikke skitt, og disse går det ikke an å vaske ut.

3. Klemme kviser. Det er fristende å tro at dette er god hudpleie. Det er det ikke. Gjør det, og du kan skade de små follikulære talgstrukturene. Det er en god måte å få arrdannelse på.

4. Å ha sex, eller ikke ha sex. Dette vil ikke påvirke forløpet av akne. Det er heller ingen grunn til å anta at det vil.

5. Mye sollys. Bevisene på dette er mangelfulle. Hvis du tar medikamenter for akne kan huden din faktisk være ekstra følsom for sollys, avhengig av hvilke medisiner det er. Huden kan være mer utsatt for solskader eller til og med hudkreft.

6. Å få akne fra andre mennesker. Folk tror dette er mulig fordi de har hørt at det er bakteriell aktivitet i kviser. Ja, det er noen ganger bakterier involvert, men nei, dette er ikke patogener du gir til andre mennesker. Det finnes ingen kviseepidemier.

Så hvordan skal du tenke på kviser?

Husk at det ikke er forskjellige "ting" som nødvendigvis forårsaker akne. Det er mange risikofaktorer, som hormoner, genetikk, sminke og medisinsk tilstand. Å holde deg sunn generelt og prøve noen av de reseptfrie midlene fra apoteket, spesielt de som inneholder benzoylperoksyd, er en fornuftig vei å gå. Hvis du har problemer med å kontrollere utbruddene, kan det hende du trenger hjelp fra hudlegen din. Det er ting legen kan hjelpe deg med.

I mellomtiden er det ingen grunn til at du trenger å stresse over disse 6 utdaterte små mytene som lever i beste velgående. I det minste med det nåværende manglende bevismaterialet.

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.