Vitiligo

Vitiligo er en tilstand der man mister pigment i områder av huden uten noen åpenbar grunn.

Beskrivelse

Årsaken er et tap av melanocytter, cellene som inneholder fargestoffet melanin og gjør huden din mørkere når du soler deg.

Vitiligo oppstår som vanligvis tidlig i voksen alder og rammer menn og kvinner like ofte. Det ligger ofte i familier og er sannsynligvis en autoimmun sykdom og muligens relatert til andre typer autoimmune sykdommer som lupus.

Behandling

Det er ikke noen pålitelig behandling for vitiligo enda.

Lysbehandling har vist seg å kunne forsinke spredningen av hva enn det er som skjer. Vitamin D terapi har blitt forsøkt, det har også lokalbehandling av huden med immunhemmende kremer uten konsistente resultater.

Det er også mulig å operere ved å flytte melanocytter til hud som mangler pigment. Det er ikke helt klart hvor bra dette fungerer enda.

Flesteparten av dem som får Vitiligo prøver å unngå solen fordi de ikke ønsker brunfarge som gjør de hvite flekkene mer tydelige. Dette fungerer av åpenbare grunner dårlig for personer som i utgangspunktet har en mørkere hudtype.

Prognose

Vitiligo som opptrer lokalt på et lite område av kroppen er oftest selv-begrensende. Som oftest stabiliserer det seg raskt og sprer seg ikke videre.

Vitiligo på større deler av kroppen derimot kan fortsette å utvikle seg over flere år før det stabiliserer seg, men kan så begynne å spre seg igjen. Vitiligo som påvirker hele huden er ekstremt sjeldent.

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.