Rosacea

Rosacea er en relativt vanlig langvarig og periodisk rødhet i ansiktet, ofte sammen med inflammasjon, hevelser eller kviser.

Beskrivelse

Grunnen til Rosacea er ikke kjent enda. Tilstanden er mer vanlig hos kvinner enn menn, men tilstanden blir ofte mer fremtredende hos menn. Personer med lys hud mellom 40 og 60 år er har størst risiko for Rosacea. Det er ikke smittsomt.

Uten behandling kan inflammasjonen stikke en del og noen ganger føre til irritasjon av øyelokkene og rundt øynene.

Det er også en undertype kalt rhinopyma som ved fortykkelse av talgkjertler og hud kan gjøre at nesen blir stor og klumpete. Dette kan også behandles.

Behandling

Lokalbehandling med salve kan redusere hevelsen, men det kan ta noen uker. Spør legen hvilke behandlinger som er best. Du må ikke behandle deg selv med kortison-krem for å få ned hevelsen. Kortison kan faktisk få rosacea til å bli verre.

Antibiotika kan også hjelpe. Dette er ikke fordi det er noen infeksjon, men fordi noen typer antibiotika har antiinflammatorisk effekt.

Noen ganger kan rosacea føre til tydelige blodårer i overflaten av huden som man ønsker å ta bort. Behandling med laser kan minimere disse.

Dersom rødheten eller kvisene virkelig plager deg kan du spørre legen din om “beta-hemmere” eller isotretinoin.

Det du kan gjøre for deg selv er å unngå sol, være forsiktig når du vasker ansiktet ved å unngå såpe og bruke fuktighetskrem, helst uten parfyme.

Du bør også være oppmerksom på at rosacea er sensitiv for varme og kulde, varm drikke, sterk mat, trening, alkohol og stress.

Prognose

Det finnes ikke noen kur for rødheten, men inflammasjonen i huden kan behandles som beskrevet over.

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.