Psoriasis

Psoriasis er en autoimmun sykdom som karakteriseres av områder med rød og flassende hud.

Beskrivelse

Måten psoriasis opptrer på kan variere ganske mye, men det er vanlig for psoriasis å opptre på knærne, albuene, hodet og ryggen. Det virker å være arvelig og rundt 2% av befolkningen har det. Menn og kvinner får det like ofte. Det oppstår vanligvis før man blir 35 år. Det er en kronisk tilstand, men symptomene kan ofte komme og gå.

Behandling

Lokalbehandling med kremer som inneholder vitamin-D og kortikosteroid kan ofte hjelpe. Det kan også lysbehandling. Det er også medikamenter man kan innta eller injisere ved alvorlige tilfeller. Du kan spørre legen din om “PDE4-hemmere”, “TNF-alfa hemmere” og “biologiske legemidler”.

Du kan bidra til å dempe symptomene litt selv også. Det er bra med sollys, men pass på og ikke bli brent. Reduser alkoholinntaket. Slutt å røyke. Gjør det du kan for å senke stressnivået. Alt dette er faktorer som har vist seg å dempe psoriasis-symptomer. Det er også fint å komme seg ut i sjøen - saltvann virker å være bra for psoriasis. Når du har tatt deg et bad er det viktig å fukte huden f.eks med fuktighetskrem.

Prognose

Psoriasis kan være en lite forutsigbar og stressende tilstand å ha. Heldigvis er det mye tilgjengelige ressurser du kan ta i bruk for å hjelpe å håndtere det. Legen din vil for eksempel kunne sette deg i kontakt pasientgrupper der du kan møte andre som gjerne har erfaring med å ha psoriasis. Dette kan være til stor hjelp, så ikke vær redd for å spørre.

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.