Melasma

Melasma er at huden på et område blir mørkere/brunere enn vanlig - såkalt hyperpigmentering.

Beskrivelse

Melasma oppstår oftest i ansiktet og vanligvis hos kvinner. Hvorfor det skjer vet man ikke, men det er mistanke om at det er relatert til hormoner. Melasma er harmløst, men de fleste misliker det da de ikke syntes det ser fint ut.

Årsaken til at huden blir mørkere er i seg selv melanin, det samme pigmentet som gjør deg brun og gjør at noen mennesker har brune øyne mens andre har blå. Dette er også grunnen til at sollys kan få områder med melasma til å bli enda mørkere.

Behandling

Det vanlige rådet er å unngå solen og begynne å holde øye med hvilke typer kosmetikk som kan irritere huden din og også vurdere lokalbehandling med Retin-A, hydroquinone eller kortikosteroider etter graviditet. Legen din kan også spørre deg om å prøve en annen type prevensjon. Det er ikke så mye annet å gjøre og behandlingen har ikke noen garantert effekt.

Prognose

Melasma går ofte vekk av seg selv, eller så går mesteparten av det bort. Noen ganger forsvinner det, men kommer tilbake under neste graviditet, om man endrer type prevensjon. Dersom det kommer tilbake kan det var i mange år eller være der for livet.

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.