Kontakteksem

Dermatitis is an inflammation of the skin. Contact dermatitis is an inflammation of the skin caused by something that irritates the skin or creates an allergic reaction.

Beskrivelse

Det viser seg som et rødt område, noen ganger med blemmer. Som oftest stikker, eller klør det. Typen som fremprovoseres av noe som irriterer huden er vanligere enn ved allergi.

Man ser det ofte hos personer som er i kontakt med for mye såpe, desinfiserende midler eller sterke vaskemidler i forbindelse med jobb eller husarbeid. Det er også vanlig hos frisører, murere, malere og personer som jobber i laboratorier.

Man kan utføre en “lappetest” for å se om det er en allergiske typen. Da får man forskjellige lapper som inneholder små mengder ulike allergener (stoffer som man vet kan skape en allergisk reaksjon) klistret på kroppen for å se om noen fremkaller en allergisk reaksjon.

Noen ganger om man blir utsatt for allergener kan man bli allergisk mot disse selv om man ikke har vært det fra før.

Et allergen kan være omtrent alt. For noen personer er det pollen fra gress, busker eller trær. For andre er det flass fra hunder og katter. Et annet vanlig eksempel er nikkel som man kommer i kontakt med gjennom ringer, øredobber eller beltespenner.

Behandling

Steg 1 av behandlingen er å slutte å være i kontakt med det som skapte problemet i utgangspunktet.

Legen din kan gi deg kortikosteroider eller calcineurinhemmere for å få irritasjonene under kontroll. Noen ganger kan irritasjoner ha en tendens til å forsterke seg selv og må derfor stoppes.

Etter at irritasjonen er under kontroll er det tid for å ta godt vare på huden din. Hold den ren og tørr, men ikke vask den for mye eller gjør den uttørket. Dette gjør den sårbar for mer irritasjon.

Prognose

Dersom utslettet er forårsaket av irritasjon og du har sluttet å være i kontakt med det som forårsaket irritasjonen vil det gå over. Tiden det tar avhenger av hva irritanten var, hvor alvorlig huden din reagerte på dette og i hvor god stand kroppens mekanismer for tilheling er.

Dersom det er typen som fremkalles av allergi er prognosen mye det samme bare at du nå vet du har en allergi du må være oppmerksom på.

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.