Kjønnsvorter

Akkurat som man kan få vorter på hender eller føtter kan man få vorter på penis, i vagina og på livmorhalsen. Smitte skjer via hudkontakt eller sex.

Beskrivelse

Vortene skyldes et virus som kalles humant papillomavirus, som ofte omtales som HPV. På samme måte som flere andre virusinfeksjoner er kjønnsvorter vanlig, og de forsvinner som regel av seg selv. Det finnes flere typer HPV. Immunforsvaret klarer å bekjempe de fleste på egenhånd, men det finnes noen typer som kroppen ikke klarer å kvitte seg med. Noen få av disse kan forårsake kreft. Det er ikke fullstendig kartlagt hvorfor noen kjønnsvorter blir ondartede, men vi vet at noen få typer HPV er onkogene. Dette betyr at genmaterialet deres kan sette i gang problematiske prosesser i de infiserte vertscellene hvis forholdene ligger til rette for det som kan utvikle seg til kreft.

Behandling

Du bør oppsøke lege hvis du har kjønnsvorter, som kan igangsette tiltak, vanligvis i form av lokalbehandling.

Husk at dette er en virusinfeksjon. Å fjerne vortene kan hindre utvikling av svulster og hindre spredning av infeksjonen til andre.

I dag finnes det vaksiner mot flere HPV-typer. HPV-vaksinasjon er en del av det norske barnevaksinasjonsprogrammet.

Prognose

I blant må flere års behandling til for å hindre at vortene kommer tilbake. Selv etter behandling må man være oppmerksom på at de kan dukke opp igjen. Det er fordi virusets genetiske materiale har blitt en del av genomet til verten. Dette gjelder særlig kvinner, som får innkallelse til å ta livmorhalsprøve hver tredje år fra de er 25 til 69 år.

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.