Candida

Candida albicans er en gjærsopp som lever på huden og i kroppsåpningene.

Beskrivelse

Candidiasis’ refererer vanligvis til en unaturlig vekst av denne soppen. Ettersom gjær er en type som blir dette ofte referert til som en soppinfeksjon.

Soppinfeksjoner er irriterende. I munnen ser det ut som hvite flak og kan gi rødt og sårt tannkjøtt. Under bleiene til babyer kan de skape områder med rødt utslett. Kvinner kan få hvit utflod fra vagina og det kan gjøre vondt å tisse og ha sex. Man kan få soppinfeksjon på finger- og tåneglene også.

Årsaker

Gjærsopp liker å vokse der det er varmt og fuktig. Den trives best der huden har blitt utsatt for slitasje. Derfor forekommer fotsopp ofte hos personer som er aktive innen idrett. Soppinfeksjoner klarer seg enda bedre dersom man har redusert immunforsvar. Det er vanlig at det oppstår ved overforbruk av steroider, antibiotika, ved bruk av p-piller, ved graviditet, under menstruasjon og om man har diabetes.

Behandling

Soppinfeksjoner er enkle å diagnostisere ved en biopsi og enkle å behandle. Det er en to eller tre ukers behandling med soppdrepende krem eller spray.

For å unngå at det kommer tilbake er det viktig å holde utsatte områder så rene, og med unntak av munnen og vagina, så tørre som du kan.

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.