Utlsett hos nyfødte

Babyer får ofte utslett, spesielt i løpet av de første leveukene. Dette kan være skummelt for foreldrene. Her er noen vanlige typer.

Marmorering av hud

Marmorering av huden er egentlig ikke et utslett. Det er flyktige endringer i hudens blodårer, som skyldes at de tynne årene reagerer på kulde (forsøk å gjøre det litt varmere for den lille). Dette gir seg som regel i løpet av uker til måneder, men i noen tilfeller ser man tendenser til marmorering helt opp til tidlig småbarnsalder.

Harlequin fargeendring

Oppkalt etter den litterære klovnekarakteren til Zan Ganassa. Man ser en plutselig endring av hudfargen på den ene kroppshalvdelen til den spedbarnet. Fenomenet kan se nokså dramatisk ut, men er helt ufarlig. Forekommer hos omtrent 10 % av barna, og gir seg i løpet av noen uker.

Rødt og småprikkete utslett

‘Erythema neonatorum’ høres skummelt ut, men betyr bare ‘rødhet hos den nyfødte.’ I hvert fall halvparten av alle babyer får et slikt utslett i løpet av deres første levedøgn, særlig hos terminfødte. Årsaken er foreløpig ukjent. Utslettet forsvinner som regel i løpet av en ukes tid, men oppstår som regel en gang eller to i løpet av de påfølgende ukene. Tilstanden impliserer ikke underliggende sykdom.

Kviser

Ja, babyer kan få kviser, og vi ser det hos rundt 20%.

Ses som små hvite komedoner, ofte i panne, nese og på kinn.

Det tenkes at kvisene skyldes er et resultat av en normal hormonell reaksjon i talgkjertlene.

Rådet er vanligvis å se dette an fordi utslettet forsvinner av seg selv, men som med andre kvisetilstander er det mulig å forsøke benzylperoksidoppløsning (rådfør deg med helsepersonell først).

Milier

Millimeterstore, perleaktige, hvitgule keratinklumper, vanligvis lokalisert til panne, kinn, nese og hake. Milier ses hos omtrent halvparten av babyer. Utslettet forsvinner av seg selv i løpet av noen måneder.

Miliaria

Kalles vanligvis varmeutslett. Skyldes umodne svettekjertler som ikke har åpnet seg enda, som resulterer i at svetten ikke slipper ut. Ses hos 40 % av nyfødte, og dukker opp i løpet den første måneden. Utslettet varierer i utseende, og kan noen ganger ses som blemmer. Dette kan se forferdelig ut, men er ufarlig og forsvinner av seg selv. Tiltak i mellomtiden kan være å kjøle ned babyen omgivelser litt, f. eks å kle av dem eller forsøke litt kjøligere badevann.

Seboré

Kalles også vuggehette, og er et fettete og skjellende utslett hovedsakelig lokalisert til hodet, men også andre steder på kroppen. Skjellingen er flass. Tilstanden klør ikke, og forsvinner som regel gradvis i løpet av det første året. Det er ikke nødvendig med behandling.

Seboré er ikke det samme som barneeksem. Se under ‘atopisk eksem’ for informasjon om barneeksem.

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.