Atopisk eksem

Atopisk eksem er en arvelig tilstand der vev lett får en betennelsesreaksjon.

Beskrivelse

Atopisk eksem er en arvelig tilstand der vev lett får en betennelsesreaksjon. Barne astma eller astmatisk bronkitt er eksempler på atopiske sykdommer. Det samme er pollenallergi. Atopisk eksem Kjennetegnes ved betennelse i ytterste hudlaget, rødme, lett skjelling på huden og kløe. Blemmedannelse kan forekomme, spesielt mellom fingre.

“Eksem” beskriver tørr, hud som klør og får utslett og kan blusse opp til blemmer. Huden kan fortykkes også, ofte nær ledd og dette kan gjøre at det stikker når du bøyer armer og knær.

Eksem har også sammenheng med infeksjoner i huden ettersom huden sin naturlige beskyttelse mot bakterier blir hemmet.

Babyer og små barn får oftest denne typen eksem. Det er ikke noe forskjell i forekomst mellom kjønn.

Den nøyaktige årsaken til atopisk eksem er ikke kjent, mens det er klart at arv spiller en rolle. Andre årsak som flere hudleger er enige om er en mutasjon i filaggrin genet hos pasienter med atopisk eksem.

Rundt 10-20% av Norges befolkning har atopisk eksem, og er en av de vanligste årsaker til kontakt med hudlege.

Behandling

Hvis huden din er tørr må du fukte den. Vær forsiktige med dusjing og såper. Kjøp såper med en pH som er under 5.5. Brukt fuktighetskrem. Bruk badeoljer.

Kortisonholdige kremer er den vanligste behandlingen mot aktiv eksem. Det er viktig å skille mellom kortisonholdig kremer og tabletter. Kremene fungerer primært på huden og gir minimal/ingen systemiske bivirkninger hvis det brukes som hudlegen har ordinert. Tabletter anbefales svært sjeldent, da bivirkningsprofilen her er helt annerledes.

Sollys er også bra, så kom deg ut, men ikke bli solbrent.

Ha på deg luftige klær så du ikke svetter.

Støvsug hjemmet for støvmidd ofte.

Dersom du lurer på om det kan være en sammenheng mellom eksem og det du spiser, forhør deg med legen din før du gjør noen endringer i kostholdet ditt.

Prognose

Den typen eksem som små barn får går som oftest bort før de begynner på skolen. Andre kan slite med eksem også i vosenlivet.

Atopi som er arvelig vil derimot alltid være med deg. Symptomer som eksem er oftest mulig å kontrollere når de utvikler seg, men du må regne med å alltid være årvåken for dette.

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.