Akne

Akne eller kviser er en inflammasjon i hårsekkene og talgkjertlene i huden, som opptrer oftest i fjeset og på overkroppen.

Beskrivelse

Akne kan være alt fra en mild tilstand hvor behandling er unødvendig til en alvorlig arrdannende tilstand som krever intensiv behandling med ulike kremer, tabletter eller laser.

Generelt kan vi si at akne starter som overaktive talgkjertler. For mye talg som blandes med døde hudceller tetter igjen hårsekkene. Du kan se fortetningen om den er nær hudens overflate som en hvit prikk. Hvis fortetningen sitter dypere vil du se en sort hudorm, det som kalles en “komedone”. Det sorte er en oksidert form av hudproteinet som kalles melanin. Det er ikke skitt så du kan ikke vaske det vekk. Vanlige ufarlige bakterier som lever på huden, normalt Propionebacterium acnes, liker seg godt i disse fortettede porene og er ofte det som forårsaker papiller, pustler, knuter eller cyster.

Vi definerer akne i alvorlighetsgrad og etter utseende: komedoakne, papulopustuløs akne eller nodulocystisk akne. Alvorlig akne kan ubehandlet etterlate arr eller mørkere flekker av "hyperpigmentering".

Akne er i stor grad forårsaket av hormoner som er grunnen til at tenåringer får det, og særlig gutter. Det virker også å være en arvelig komponent - det ligger i familier. For de fleste er det borte ved 25 års alderen.

Talgkjertlene sin funksjon er å gi talg til hårsekkene og huden for å hindre uttørring og er det som gjør huden myk og håret glansfullt.

Behandling

Behandling av akne avhenger av type og alvorlighetsgrad.

Noe kan man gjøre selv, som å holde huden ren med mild såpe (pH rundt 6.5). Vask ansiktet to ganger daglig og hver gang du har svettet, for eksempel i forbindelse med trening. Unngå å ta på eller klemme på kvisene. Unngå å bruke sminke, spesielt hvis den er oljebasert. Ikke vær redd for å få litt sol. Det kan bidra til å holde aknen nede. Unngå søtsaker hvis du kan. Det er noe beviser for at sukker kan øke produksjonen av talg og ha påvirkning på betennelsesreaksjonen som forårsaker kviser.

Utover dette kan legen din anbefale overflatebehandling av huden med benzoylperoksid, et retinoid, azelainsyre eller krem som inneholder antibiotika.

Det finnes antibiotika som man kan innta i tillegg og kvinner kan ha fordel av den hormon-modifiserende effekten av prevensjonsmidler som f.eks p-piller. For veldig alvorlig akne kan man gi resept på en medisin som heter isotretinoin. Dette må i alle tilfeller administreres av en lege.

For alvorlige kviser i ansamlinger kan injeksjoner av kortison ofte hjelpe. Dersom man har fått arr er det kosmetiske behandlinger som kan hjelpe som kjemisk peeling, frysing (kryoterapi), kollagen-injeksjoner og laserbehandling. I visse tilfeller kan imidlertid disse behandlingene være mer til skade enn hjelp, så man bør vise forsiktighet i bruken av dem og forhøre seg med en hudlege.

Prognose

Uavhengig av behandling tar det tid, ofte måneder. Det må i mange tilfeller også litt prøving og feiling til for å finne ut hvilken behandling som passer best for deg. Du må derfor samarbeide med legen din og være tålmodig.

Har du spørsmål om huden din? Få hjelp av våre hudleger.